ROTI LAPIS DAGING BERKEJU

12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping slice Cheese
Keju Cedar parut
garam secukup rasa
Inti Daging
300 gm daging cincang atau 4 keping daging burger ~ di hancurkan
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 labu bawang besar ~ di dadu
1/2 peket perencah daging black paper Maggi ( blh guna sos black paper Maggi 2 sudu besar )
1 sudu teh lada hitam ~ tumbuk halus ( ita tambah )
2 batang cili padi ~ hiris halus ( ita tambah )
1 batang lada merah ~ hiris halus
daun sup dan daun bawang ~ di mayang
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara2
👉Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga harum
👉Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
👉Masukkan perencah black paper atau sos lada hitam dan gaul rata
👉Tambahkan serbuk lada hitam garam dan gula secukup rasa.
👉Masak hingga kering dan daging empuk
👉Masukkan lada merah, cili padi, daun sup dan daun bawang gaul rata
👉Tutup api dan biarkan sejuk
👉Mula-mula, sediakan loyang atau bekas pembakar.
👉Oles bekas atau loyang pembakar dengan butter
👉Campurkan telur, susu dan secubit garam dan kocok hingga telur sebati dengan susu
👉Ambil roti dan celupkan dalam adunan susu dan telur tadi
👉Susun dalam loyang pembakar satu lapisan
👉Kemudian ratakan inti daging di atasnya
👉Susukan pula slice cheese atas inti daging tadi
👉Kemudian ulang proses yang sama hingga habis roti
👉Baki susu dan telur tadi tuang dalam loyang pembakar
👉Lapisan terakhir letakkan inti daging
👉Kemudian taburkan dengan parutan keju
Bakar dalam ketuhar dengan suhi 170 ~ 180 C selama 40 minit
👉Angkat setelah masak
👉Tunggu suam sikit dah boleh di potong

Makan panas-panas memang sedap sangat..

Sumber : azlita masam manis

Comments

Popular Posts