CREAM CARAMEL

Cara-Cara Membuatnya:
1. 50g gula putih + 2 sudu besar air...
(masak atas api hingga keperangan... kemudian tuangkan dalam cawan atau mangkuk kecil (remekins) yang tahan panas...

2. pukul tiga biji telur (jangan terlebih pukul), masukkan 60g gula putih dan kacau sebentar... tuang perlahan-lahan 300ml susu suam ke dalam campuran telur dan gula dan kacau sebati...

3. tuangkan ke dalam mangkuk berisi gula hangus tadi... tutup setiap bekas dengan foil...

4. kkida kukus caramel dalam Takada Double sided pan from Lazada ini... caranya susun bekas berisi caramel setakat yang muat... sebelum tu lapik dulu dasar pan dengan kitchen tisu... tuang air sehingga 1/2 inci tinggi, tutup pan dan simmer dengan api sederhana for 20 to 25 minute.

5. keluar dan sejukkan dalam peti sejuk sebelum di hidang... sesuai utk juadah buka puasa... resepi ni dapat 6 bekas kecil cream caramel...

=====================================
Dikongsi Oleh :Kkida1001resepi
Sumber: http://www.koleksi1001resepi.com/
=====================================
SubhanAllah, Alhamdulillah, LailaHaillallah, Allahuakbar
Allahumma soli ala Sayyidina Muhammad wa ala alihi wasohbihi wasalam
=====================================

Comments

Popular Posts