ACAR AYAM
BAHAN-BAHANNYA
1/2 ekor ayam di potong 8.
2 ulas bawang putih dan 1/2inci halia di tumbuk halus
Serbuk kunyit
Garam dan perasa
Gaul bersama. Perap 1/2 jam.Goreng dlm api kecil agar ayam masak sempurna dan tidak keras.
Ketepikan.
Bhn kisar
2 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
Sebiji lada hijau dan sebiji lada merah
6 biji cili padi. Klu nak pedas leh tambah.
Timun dan lobak merah di potong jejari dan di gaul bersama garam dan sedikit serbuk kunyit. Ketepikan.
2 biji lada hijau dan 2 biji cili merah dikerat 3 di hiris jejari
2 ulas bawang putih di hiris
1 labu bawang holand di potong 6.
Campuran ni di campur ke dalam satu mangkuk dan ketepikan
Bunga lawang
Cengkih
1/2 inci halia di potong
Cuka
Gula dan garam serta bhn perasa
👉Tumis bunga lawang dan Cengkih serta halia di potong memanjang @ jejari
👉Bile naik bau masukkan bhn kisar dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
👉Tuang cuka makan dan masukkan gula (anggaran 1/4 cawan), kacau rata dan tambah mangkuk campuran cili, bawang dan gaul rata dan masak sekejap.
👉Masukkan timun dan carrot yg tlh di perap bersama garam dan kunyit
👉Masak dan rasa, jika kurang masin boleh tambah garam.
👉Masukkan ayam goreng tadi golek2 dlm seminit dan angkat
Comments
Post a Comment