KARIPAP EPOK-EPOK KENTANG TELUR

Bahan-bahan (KULIT)
3 cawan tepung gandum
3 Sudu besar minyak Masak
1 mangkuk Kecil air panas
50gm Mentega
garam
* KULIT Karipap ini garing Walaupun dibiarkan 5-6jam

Caranya :
- Satukan minyak , air panas dan garam
- curahkan bahan tadi kedalam bekas tepung sedikit Demi sedikit ... Uli sehingga adunan tidak melekat di tepi2 bekas ...
- masukkan Mentega , uli Lagi
- bentukkan bulat2 dan isi inti , klimkan ... Dan goreng dengan minyak perlahan , sehingga kekuningan
** untuk menggoreng Karipap yang cantik , takde jerawat ... Gunakan api Kecil untuk permulaan dan besar kan sedikit selepas itu ... Dan kecilkan api semula sehingga kekuningan dan angkat

Intinya :
Kentang
Serbuk kari ikan
Udang kering
Bawang Merah
Bawah putih
Daun kari
Air
Garam
Pak aji atau kiub ikan bilis
Sedikit Gula
Minyak untuk Tumis
Telur rebus

Caranya :
- Tumis Bawang Merah dan Bawang putih ... Naik bau masukkan udang kering Tumis Lagi , masukkan serbuk kari dan Daun kari ... Tumis sedikit hingga naik bau
- masukkan Kentang dan air
- masukkan garam , Gula dan kiub @ Pak aji
- biarkan Masak dengan api sederhana
- bila hampir Masak masukkan Telur rebus ... Gaulkan
- tutup api , Sejukkan

‪selamat mencuba‬

‪sumber: norienkitchen‬

Comments

Popular Posts