DAGING BEREMPAH
Sesuai dihidangkan bersama nasi putih panas. Juga enak dimakan bersama bubur nasi..
BAHAN-BAHAN
300 gm daging lembu
8 biji cili kering | dikisar
3 ulas bawang putih | dikisar
4 cm halia | dikisar
6 biji bawang merah besar | dipotong dadu
1 biji kiub ayam | dicampur dengan sedikit air
2 biji lemon | ambil jusnya
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan gula pasir
5 sudu makan sos kicap hoisin (dari China)
1 sudu makan minyak bijan
Sedikit daun ketumbar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Perap daging dengan jus lemon terlebih dahulu sekurang-kurang setengah jam. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan semua bahan lain dan garam secukup rasa. Kacau sehingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan daging dan gaul dengan api perlahan. Kacau sekali sekala sehingga daging masak.
Sumber : Rasa/karangkraf
Comments
Post a Comment