DAGING LADA HITAM

Bahan-bahan:
●500 gm daging lembu [saya hiris dan rebus 45 minit]
●1/2 botol sos lada hitam
●1 sudu besar lada hitam kisar [resepi asal tak ada]
●Garam dan gula secukup rasa
●Minyak untuk menumis

Bahan kisar:
●2 biji bawang besar
●5 ulas bawang putih
●5 gm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar
sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan sos lada hitam
secukupnya. Kacau rata.
3. Seterusnya masukkan garam dan gula.
4. Akhir sekali, apabila telah mendidih, masukkan daging dan didihkan sehingga ia menjadi lembut.
5. Sedia dihidangkan dgn nasi panas. Selamat Mencuba!

Ulasan Penulis Resepi:
♡ Selalu juga sy masak daging lada
hitam. Kebiasaannya tidak jauh beza bahan2 yang digunakan dalam setiap resepi yang berbeza. Kali ni resepi yg saya cuba dari majalah rasa memang sedap dimakan dengan nasi putih panas. Sudah cukup memadai.... kan ♡

Comments

Popular Posts