RESEPI LAKSA JOHOR
Mee boleh guna spaghetti
Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan)
Ikan kembong + ikan SARDIN + IKAN TENGGIRI
udang basah 100gm
1 1/2 paket kecil udang kering
Bahan B (dimesin)
bawang besar - 5 biji(kuah lebih manis
bawang putih 3 ulas
cili kering - 15 -20tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari
kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang dihiris halus dan dimesin
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / paket atau lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari ikan (saya guna 2 paket)
Bahan Hias
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus( ade juga yang potong keliling n jadi mamc bawang bila dipotong bulat)
tauge buang ekor (segar)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum diracik halus
lobak asin
CARA-CARANYA
1.rebuskan ikan, udang dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
*cara buat kuah
1. Tumis minyak dan masukkan bahan B hingga wangi
2. Bila garing, masukkan rempah kari cili blender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3. Masukkan ikan/udang yang dimesin.
4. Masukkan santan pekat diikuti dengan 2
mangkuk air dan
5. Masukkan asam keping
6. Tambah garam dan gula untuk rasa
7. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1
1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan
didalam peti sejuk
sambal belacan
cili api/merah
bawang
ikan bilis
belacan
(kukus brg diatas)
masa nak blender bubuh air asam jawa
gula......
Comments
Post a Comment