BISKUT RED VELVET
Bahannya
2 1/4 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
225 gram cream cheese (lembut pada suhu bilik)
4 sudu besar mentega (lembut pada suhu bilik)
1 biji telur
3tsp pewarna merah
1/2 cawan gula halus
CARA-CARA
1. Satukan tepung, gula, koko, baking powder dan garam di dalam mangkuk.
2. Pukul mentega dan cream cheese di dalam mixer hingga kembang.
3. Masukkan telur dan pewarna. Pukul lagi.
4. Perlahan-lahan masukkan bahan kering dan gaul hingga membentuk doh.
5. Tutup dah sejukkan lebih kurang 2 jam.
6. Preheat oven ke 175ºC.
7. Buatkan bulat-bulatan kecil.
8. Celup ke dalam mangkuk berisi gula halus. 9. Susun di atas dulang beralas parchment paper.
10. Bakar selama 10 ke 12 minit.
11. Keluarkan dari oven dan biarkan biskut di atas baking tray lebih kurang 1 ke 2 minit, sebelum mengalih ke rak menyejuk.
Comments
Post a Comment