SHABSUKA DAGING

Bahan2nya
500gm daging kambing cincang (minced meat)
2 lobak merah di potong dadu kecil
2 biji tomato dipotong dadu kecil
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 chili hijau dipotong hiris
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 batang inch kayu manis
1/2 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inch halia - ditumbuk halus
2 helai daun ketumbar dipotong halus.
4 biji telur
2 sudu besar bawang merah goreng
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak sapi gee/mentega
Minyak masak (Canola/Sayur)
Cara2nya
Daging kambing cencang digoreng dahulu dengan minyak sapi, rempah kayu manis, serbuk ketumbar, jintan manis, kunyit, sedikit garam dan lada hitam, kemudian ditepikan.
Keluarkan kayu manisnya.
Panaskan minyak masak di kuali, masukan bawang besar,bahan yang ditumbuk halus dan kayu manis.
Bila bawang mula lembut, masuk daging goreng, lobak merah, cili hijau dihiris, daun ketumbar, bawang merah goreng dan tomato dadu.
Gaulkan hingga sebati.
Letakan garam secukup rasa.
Bila masakannya masak, angkat dan tuangkan dimangkuk pembakar (cassarole) buat 4 lubang sebesar sudu besar, tebal inti daging lebih kurang 1 inch, pecahkan telur sebiji kemudian masukan telur kedalamnya.
Panaskan oven 160C dan bakar selama 10 mins hingga telur nya masak.
Sajikan panas, dimakan dengan belbagai roti2. Chapati, Roti Peranchis, Roti putih biasa, Roti Naan dan lain.
Masakan Timur Tengah. Bon Appetit

Comments

Popular Posts