Mee Rebus
🍜 Mee Rebus 🍜
^^^^^^^^^^^^^^^^
bahan-bahan
~~~~~~~~~~
125 ml / 4 fl oz minyak sayuran
15 ulas bawang merah, ditumbuk halus
2 cm / 1' halia segar,
6 ulas bawang putih ditumbuk halus
5 paket kecil serbuk kari daging
1 kg 2 paun / 3 oz daging lembu, termasuk tulang dan daging berlemak
4 sdb / 2 oz fl taucu botol, direndam utk hilang masinnya
4 biji tomato, dicincang kasar
4 biji tomato, dipotong dadu
4 cm / 2' lengkuas, ditumbuk sedikit
2 kg 4 paun / 6 oz keledek, direbus hingga lembut dan lecek sehingga sebati
2 kg 4 paun / 6 oz kentang, direbus hingga lembut dan lecek sehingga sebati
2 cwn / 9 oz kacang tanah dipanggang utk ditumbuk
Air (sebanyak dikehendaki membuat kuah)
Ramuan Hiasan:
3 kg / 6 pounds 9 oz Mee Kuning
250 g tauge, dicelur
4 blok tofu, tauhu, goreng dan dipotong dadu kecil
4 biji telur rebus dipotong separuh
6 tangkai ketumbar, dicincang halus
6 tangkai daun bawang, dicincang halus
1 cwn / 4 ½ oz bawang merah goreng
10 biji limau kasturi
6 biji cili hijau, dihiris nipis
Bahan-bahan paste (tumbuk halus)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 cm / 1' halia segar
air
Cara-caranya
~~~~~~~~~~~
1. Panaskan minyak sayuran dalam periuk dan tumis bahan2 paste, hingga kekuningan.
2. Masukkan serbuk kari, gaul rata, dan kemudian masukkan daging. Gaul semua bahan dalam periuk hingga sebati.
3. Masukkan taucu paste, dan gaul lagi sehingga keluar minyak.
4. Masukkan air, potongan kotak tomato, lengkuas, kentang lecek dan keledek lecek. Kacau sehingga kentang dan keledek larut ke dalam sup.
5. Masukkan saderi, tumbukan kacang tanah, dan tomato. Kacau rata dan biarkan reneh kira-kira 20 minit sehingga kuah pekat dan daging menjadi lembut.
Catatan:
Jika kuah tidak pekat, masukkan beberapa tepung jagung untuk memekatkan ia. Campurkan satu sudu atau dua daripada tepung jagung dan gaul dengan air, dan tuangkan ke dalam kuah.
Hidangkan kuah dengan Ramuan hiasan.
^^^^^^^^^^^^^^^^
bahan-bahan
~~~~~~~~~~
125 ml / 4 fl oz minyak sayuran
15 ulas bawang merah, ditumbuk halus
2 cm / 1' halia segar,
6 ulas bawang putih ditumbuk halus
5 paket kecil serbuk kari daging
1 kg 2 paun / 3 oz daging lembu, termasuk tulang dan daging berlemak
4 sdb / 2 oz fl taucu botol, direndam utk hilang masinnya
4 biji tomato, dicincang kasar
4 biji tomato, dipotong dadu
4 cm / 2' lengkuas, ditumbuk sedikit
2 kg 4 paun / 6 oz keledek, direbus hingga lembut dan lecek sehingga sebati
2 kg 4 paun / 6 oz kentang, direbus hingga lembut dan lecek sehingga sebati
2 cwn / 9 oz kacang tanah dipanggang utk ditumbuk
Air (sebanyak dikehendaki membuat kuah)
Ramuan Hiasan:
3 kg / 6 pounds 9 oz Mee Kuning
250 g tauge, dicelur
4 blok tofu, tauhu, goreng dan dipotong dadu kecil
4 biji telur rebus dipotong separuh
6 tangkai ketumbar, dicincang halus
6 tangkai daun bawang, dicincang halus
1 cwn / 4 ½ oz bawang merah goreng
10 biji limau kasturi
6 biji cili hijau, dihiris nipis
Bahan-bahan paste (tumbuk halus)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 cm / 1' halia segar
air
Cara-caranya
~~~~~~~~~~~
1. Panaskan minyak sayuran dalam periuk dan tumis bahan2 paste, hingga kekuningan.
2. Masukkan serbuk kari, gaul rata, dan kemudian masukkan daging. Gaul semua bahan dalam periuk hingga sebati.
3. Masukkan taucu paste, dan gaul lagi sehingga keluar minyak.
4. Masukkan air, potongan kotak tomato, lengkuas, kentang lecek dan keledek lecek. Kacau sehingga kentang dan keledek larut ke dalam sup.
5. Masukkan saderi, tumbukan kacang tanah, dan tomato. Kacau rata dan biarkan reneh kira-kira 20 minit sehingga kuah pekat dan daging menjadi lembut.
Catatan:
Jika kuah tidak pekat, masukkan beberapa tepung jagung untuk memekatkan ia. Campurkan satu sudu atau dua daripada tepung jagung dan gaul dengan air, dan tuangkan ke dalam kuah.
Hidangkan kuah dengan Ramuan hiasan.
Comments
Post a Comment